De Omgeving

Bed & Breakfast 'Op de Waarft' is de ideale tussenstop voor diverse fiets- en wandelroutes. Het boerendorpje Rijsbergen staat bekend om haar boerendag en prachtige landelijke omgeving. Wandelaars kunnen hun hart ophalen in het natuurgebied de pannenhoef. Het nabij gelegen dorpje Zundert (op 5 km. afstand) staat bekend om haar bloemencorso, (1e zondag van september). Verder is Zundert de geboorteplaats Vincent van Gogh. Voor kunstliefhebbers interessant. Er wordt veel georganiseerd rondom dit thema. De winkels zijn iedere zondag open in Zundert. Eveneens in het nabij gelegen grensdorpje Baarle Nassau. Breda ligt op 10 km. afstand en  onze Belgische zuiderburen liggen ook op 10 km. afstand.

Verder ligt het pretpark "De Efteling" op ongeveer 1/2 uurtje rijden vanaf Rijsbergen. Vlakbij Rijsbergen liggen de recreatieplassen "De Galderse meren" en "De Mosten" Deze plassen zijn uitermate geschikt om op een warme dag met  de kinderen naartoe te gaan of om daar een lange wandeling te maken. Maar op minder warme dagen, kan men ook goed vertoeven in het zwembad "De Meer" in Rijsbergen.

Door op de onderstaande link te klikken kom je op de 'Stuivezandroute' uit, een hele leuke wandelroute, om en nabij "op de Waarft" http://www.wandelpaden.com/Rubriek2p.html

Activiteiten die in Rijsbergen en omstreken zoal georganiseerd worden zijn: Boerendag / trekkertrek / aardbeien feesten / bloemencorso Zundert / Kennedy mars / boeren golf / st. bavoloop / auto cross /

    

 Stukje historie

In de prehistorische tijd moeten al mensen bij Rijsbergen geleefd hebben, al is niet duidelijk of zij daar woonden, of voorbij trokken. Uit de 2e of 3e eeuw is een Romeins altaar van de godin Sandraudiga gevonden. Maar of dit op een vaste verblijfplaats duidt, weten wij niet. Het kan ook een veldkapel geweest zijn. Van na de Romeinse tijd tot aan de 12e eeuw zijn geen archeologische vondsten meer gedaan, zodat aangenomen wordt dat toen de streek onbewoond was.

De eerste keer dat van Rijsbergen wordt vernomen is in 1159. Werner van Rijsbergen schenkt dan zijn goederen te Essen aan de abdij van Tongerlo. Dit betekent dat er dan reeds een plaats van die naam moet zijn. Waarschijnlijk was er al een kerk en parochie. Het patronaatsrecht had het Hof van Sombeke te Bouchout bij Lier, dat in 1223 in het bezit van de Sint Bavo-abdij te Gent kwam. Ook de oorsprong van het burgerlijk bestuur is niet bekend. Rijsbergen heeft altijd tot het Land van Breda behoord, maar was geen eigen heerlijkheid. Samen met Zundert en Klein-Zundert vormde zij "Zundert-Nassau". Voor de rechtspraak was een schepenbank in de "Eeninghe van Rijsbergen", waarin dezelfde dorpen zitting hadden. In deze schepenbank, die in tegenstelling tot haar naam meestal in Zundert bijeen kwam, zaten twee Rijsbergse schepenen (van de zeven). Hoger beroep had eerst bij de Bredase bank plaats en nog hoger bij de Raad van Brabant te Den Haag. Tot 1795 is de bestuurssituatie zo gebleven. In 1811 werden de gerechtelijke banken afgeschaft en de rechtspraak op een andere leest geschoeid.

In de 19e eeuw vonden veel ontginningen plaats. Woeste grond werd gereed gemaakt voor de landbouw. Hierdoor vond het merendeel van de bevolking arbeid in de agrarische sector. In 1960 was nog meer dan 50% daarin werkzaam. De grensovergang Hazeldonk zorgde daarna voor veel werk, maar door het wegvallen van de grensposten in het kader van de eenwording van Europa is dit nu enigszins vervallen. In 1997 werd Rijsbergen samengevoegd met Zundert en ging Hazeldonk over naar Breda.